De landbouw heeft op allerlei manieren invloed op de gezondheid van mensen. Groente en fruit vormt bijvoorbeeld een belangrijk onderdeel van een gezond voedingspatroon. Er zijn echter ook negatieve gezondheidseffecten van de landbouw, zoals fijnstof vanuit stallen, de Q-koorts en schimmels die resistentie ontwikkelen tegen bestrijdingsmiddelen en die ook risico's voor mensen opleveren in ziekenhuizen.
Een ‘duurzame landbouw’ betekent ook een landbouw zonder negatieve gezondheidseffecten en bij voorkeur zelfs met een positieve gezondheidsbijdrage. Daarom is CLM ook actief rond dit thema. Enkele voorbeelden van projecten waar CLM aan (mee)werkt, of heeft gewerkt, zijn:
- Resistentie Aspergillus schimmels (zie nieuwsbericht)
- Bijdrage aan studie ‘Volksgezondheid en veehouderij: alles op een rij’
- Het Onderzoek bestrijdingsmiddelen en Omwonenden
- Het onderzoek naar gezonde inhoudsstoffen
- Het boek ‘De drijvende krachten achter het eiwit’
De komende jaren wil CLM belangrijke kwesties verder uitdiepen. Zijn de producten van een gezonde bodem bijvoorbeeld ook echt gezonder? Welke factoren dragen bij aan resistentie-ontwikkeling van Aspergillus? Etc...CLM denkt hier graag in mee!