Duurzame landbouw -
Gezond voedsel - Vitaal platteland

CLM is een onafhankelijk kennis- en adviesbureau op het gebied van
landbouw, voedsel, natuur en milieu.

Nieuwsarchief

 

Adriaan Guldemond krijgt veel kans om de onderzoeksresultaten toe te lichten. Onder andere op Radio 1, bij Nieuws en Co.
Een studie van CLM & NIOO-KNAW laat zien dat de koolmezensterfte in de stad waarschijnlijk niet het gevolg is van de bestrijding van buxusmotrupsen. Wel is er een aantal insecticiden aangetroffen, die waarschijnlijk voor het grootste deel afkomstig zijn van anti-vlooien-en tekenmiddelen voor honden en katten.
Uit de nieuwe brochure "Energie besparen in de stal" blijkt dat energie besparen aantrekkelijk is voor melkveehouders. In het traject Energieneutrale Melkveehouderij Utrecht is jarenlang kennis gedeeld met melkveehouders over hoe zij op hun bedrijf aan energiebesparing kunnen werken.
21 oktober 2019
Provincie Noord-Brabant heeft CLM gevraagd om een kennismatrix te maken met maatregelen voor natuurinclusieve landbouw. De provincie stimuleert boeren om ‘om te schakelen’. In een artikel in Milieu Magazine oktober 2019 vertellen een natuurinclusieve boer, de provincie en Adriaan Guldemond van CLM wat de drijfveren en mogelijkheden zijn.
16 oktober 2019
Met de actie ‘Bezem door de middelenkast’ werden in grote delen van het land duizenden kilo’s restanten aan gewasbeschermingsmiddelen opgehaald en verantwoord afgevoerd. Peter Leendertse van het CLM is blij met dit resultaat, maar nog liever zou hij zien dat er een goed functionerend landelijk systeem is voor het verantwoord afvoeren van resten gewasbeschermingsmiddelen.
Lees verder op spuitlicentie.nl/info/afvoer-restanten-middelen-moet-standaard-goed-geregeld-zijn
In de Noordoostpolder nemen 20 akkerbouwers en bollentelers maatregelen om de bodemkwaliteit van de percelen te verbeteren en emissie van gewasbeschermingsmiddelen vanaf perceel en erf te verminderen. Er is nog ruimte voor 10 nieuwe deelnemers rondom Espel en Creil. Doe ook mee!
2 oktober 2019
Met enkele boeren/boerinnen mocht CLM-adviseur Frits van der Schans aan tafel in TV-programma De Hofbar. Zij keken terug op een succesvolle actiedag #trotsopdeboer en Frits blikte vooruit naar een krimp van de veestapel die aanstaande is. Kijk het programma terug: https://www.npostart.nl/de-hofbar/01-10-2019/POW_04147226
25 september 2019
Aardbeienteler Arjen Kok, golfbaanbeheerder Kees Ravensbergen en melkveehouder Theo van Goch, gezamenlijk winnaars van de Bee Deals fotowedstrijd 2019, bekeken op 13 september met ballonvaarder Roy Gommer en journalist Bas Moerman de Bommelerwaard vanuit de lucht, zie beedeals.nl/ballonvaart-voor-winnaars-bee-deals-fotowedstrijd
Vlaams onderzoek laat zien dat in 95 monsters van dode jonge kool- en pimpelmezen, 36 verschillende pesticiden zijn aangetroffen. In 95% van de monsters werd DDT aangetroffen, al sinds 1973 verboden. In oktober verwacht CLM de onderzoeksresultaten van het Nederlandse onderzoek.
7 augustus 2019
In de Greenity leest u een overzicht van feiten en cijfers over 10 jaar Bezemacties. CLM-adviseur Erwin Hoftijser geeft onder andere details betreffende de bollenteelt.
Zie het artikel: Middelenkast uitmesten (pdf), verschenen in Greenity, 2 augustus 2019