…te werken aan grote vraagstukken, met oog voor details en de menselijke maat. Staand naast mijn opdrachtgevers kan ik adviseren vanuit eenzelfde perspectief. Daarbij durf ik ook andere beelden te schetsen die op de horizon kunnen komen, waardoor veehouders, toeleveranciers en verwerkers, retailbedrijven, beleidsmakers, belangenbehartigers, politici en anderen verstandige keuzes kunnen maken.
Deze boerenzoon met een Wageningse opleiding staat midden in de samenleving. Ik heb een goed beeld van hetgeen in de (melk-)veehouderij gebeurt, zowel bij toeleveranciers als verwerkers, maar ook op de boerderij en bij overheden. Met mijn ervaringen en kennis heb ik een integraal zicht op gisteren, vandaag en morgen en kan zo verleden, heden en toekomst met elkaar verbinden.
Agrarische achtergrond
Mijn ouders hadden een gemengd bedrijf met melkkoeien, varkens, kippen, schapen, kalkoenen (van augustus tot de Kerst), geiten, konijnen, eenden, paarden, pony’s, en ezels. Op het land groeiden gras, granen, aardappelen en voederbieten. We hadden een boomgaard en zeer royale moestuin.
Dit gemengde bedrijf inspireert mij in het werk bij CLM. Daarbij realiseer ik me dat zo’n bedrijf (voor velen gezien als ideaalbeeld) door alle eisen die heden ten dage worden gesteld, niet haalbaar is.
Voor een groot aantal vraagstukken waarmee de veehouderij te maken heeft (bijv. emissies van ammoniak en broeikasgassen, en vermindering van biodiversiteit) zijn technische oplossingen denkbaar. Maar die oplossingen zijn vaak erg kostbaar. Krimp van de veestapel kan een bijdrage leveren voor een deel van deze vraagstukken. En als veehouders zonder opvolger met hun bedrijf stoppen en zo enige krimp van de veestapel realiseren, is de pijn te overzien.
Met veel plezier kijk ik terug op 25 jaar werken aan ‘koeien in de wei’. In 2000 brachten we dat als integrale oplossing van veel vraagstukken. En nu zijn ook anderen overtuigd van de positieve effecten van weidegang op stikstof, klimaat en biodiversiteit. De afgelopen jaren heb ik aan een groot aantal gebiedsprocessen mogen werken. Vaak als vertrouwenspersoon aan de keukentafel of als inhoudelijk adviseur in het veld. Op kleinere schaal in onder andere Wilnis – Vinkeveen en Langbroek en op provinciale schaal in Flevoland, Gelderland, Utrecht en Groningen, heb ik bijgedragen aan een duurzame landbouw, robuuste natuur, schoon water, en verbetering van klimaat en biodiversiteit.