Tuincentrum wil einde aan chemische afdoding van nuttige insecten
15 December 2022

Intratuin: ‘Een plant zonder beestjes is niet normaal'

Nuttige insecten “afdoden” voordat de plant van kweker naar tuincentrum gaat is schadelijk voor het milieu en lijkt onnodig. Intratuin directeur Peter Paul Kleinbussink reageert in een nieuwe aflevering van podcast Red de Lente op frustraties van siertelers over deze praktijk van ‘afdoding’. Kwekers die met groene bestrijdingsmethoden werken, worden momenteel gedwongen om hun planten aan het eind van de teelt alsnog chemisch te behandelen, vanwege eisen van afnemers. De nieuwe aflevering van Red de Lente laat zien dat deze praktijk, onder siertelers bekend als afdoding, een belangrijk horde is in de vermindering van schadelijke bestrijdingsmiddelen in de plantenteelt. Kleinbussink geeft aan afdoding aan te willen pakken en meldt daarnaast dat zijn tuincentrum met ingang van 2023 helemaal gaat stoppen met de verkoop van chemische huis-tuin-en-keuken bestrijdingsmethoden.

Afdoden met middelen

In het eerste seizoen van Red de Lente komt afdoding aan de orde, de praktijk waarin sierplanten, aan het eind van het kweekproces met chemische bestrijdingsmiddelen worden behandeld.

‘Mijn planten moeten helemaal schoon, zonder enkel beestje erop, de handel in, anders worden ze niet afgenomen. Dat is toch raar.’

Sierteler Piet Kuivenhoven

Kuivenhoven werkt veel met natuurlijke bestrijders: nuttige insecten die plaaginsecten aanpakken. Maar door de ‘nultolerantie’ die in de handelskanalen geldt – geen enkel insect mag de kwekerij uit – is het voor hem onmogelijk om de gehele teelt met groene middelen uit te voeren. Journalist Dirk de Bekker legt deze kwestie in de nieuw podcastaflevering voor aan Intratuin-directeur Kleinbussink. Die geeft aan hier iets aan te willen doen. Hij noemt dit: ‘The next level’, waarvoor tijd nodig is, ‘maar het moet lukken.’ Dit kan bijvoorbeeld door logistieke stromen op te zetten die onderscheid maken tussen buitenlandse en binnenlandse handel. Dit gebeurt nu in de praktijk nauwelijks. 
 
Er zijn verdere stappen nodig in het terugdringen van pesticidengebruik in de sierteelt. ‘Dat betekent ook dat we een verhaal moeten vertellen aan de consument’, zo geeft Kleinbussink aan. Hij vindt het een taak van de gehele tuinbranche om hierover duidelijk te communiceren naar consumenten toe. ‘Die zullen dan af en toe een rups op het blad moeten accepteren als normaal, want dat is eigenlijk heel gewoon.’ Intratuin wil hiervoor een bewustwordingscampagne opzetten.  

Peter Paul Kleinbussink en Piet Kuivenhoven
Biologische alternatieven in de schappen

n Red de Lente wordt duidelijk dat ook particuliere toepassingen van bestrijdingsmiddelen zeer nadelig voor het milieu kunnen zijn, bijvoorbeeld in de vorm van verontreiniging van oppervlaktewater. Chemische huis-tuin-en-keuken-middelen vinden gretig aftrek en zijn daarmee een belangrijke verkooptak voor tuincentra. ‘Dit is een doorn in mijn oog, dit is echt vreselijk’, zo regeert directeur Kleinbussink als hij in gesprek met journalist Dirk de Bekker langs een schap komt waarin nog chemische bestrijders staan zoals tegelreiniger, antischimmelmiddelen en mierenlokdozen. Hij geeft daarop aan dat de laatste chemische ‘huis-tuin-en-keuken’ bestrijdingsmethoden met ingang van 2023 uit de schappen zullen verdwijnen. Het gehele bestrijdingsmiddelen-pakket zal dan biologisch zijn.

Luister deze nieuwe aflevering:

Meer over Red de Lente op onze speciale podcast-pagina