
Op zes locaties keken 150 bezoekers naar 20 demonstratie-objecten bij Boomkwekerijen Dams en Jos Willemsen en Zoon, buren in Zundert. De verschillende gedemonstreerde technieken legden de nadruk op het voorkomen of reduceren van herbicidengebruik. CLM Onderzoek en Advies: minder afhankelijkheid van herbiciden is cruciaal voor een toekomstbestendige teelt en Schoon Water voor Brabant toont aan dat het kan.
Een zeer geslaagde en succesvolle Techniekdag Boomteelt in Zundert dus, donderdagmiddag 26 juni, georganiseerd onder leiding van Schoon Water voor Brabant.
Alle gedemonstreerde technieken staan online:
schoon-water.nl/2025/07/02/techniekdag-boomteelt-zundert
Opvallende innovatieve technieken: elektrische en laser-gestuurde onkruiddoding

Andela nam de Electro Weeder mee.
Deze doodt zeer rap het onkruid tussen de rijen (zie foto). De machine gebruikt sleepcontacten, die het onkruid onder hoogspanning zetten, rijdend met 3-5 km/uur. Hierdoor wordt het onkruid verhit, waarna het direct afsterft, inclusief de wortels. De stroomstoot gaat namelijk tot ongeveer 20 cm de grond in. Het gewas in de rijen wordt beschermd met platen. Het voordeel boven schoffelen is dat er geen zaaibed ontstaat voor nieuw onkruid: de grond blijft namelijk onberoerd. Op dit moment rijden 11 van deze machines in Nederland.

Laserweeder van Escarda
Deze doodt onkruiden met laserstralen, zowel tussen als in de rij. De demo was met het kleine model, met twee lasers, zeer geschikt voor de boomteelt. Voor grotere bedrijven zijn modellen met tot wel acht lasers beschikbaar.
Het systeem maakt gebruik van een camera en AI-software, om te identificeren welke plant verwijderd moet worden. De AI wordt getraind om soorten onkruiden te herkennen en deze gericht te raken. Andersom is ook mogelijk: dat het gewas én alle andere planten geraakt worden met de laser. Het systeem kan met de eigen trekker getrokken worden. Tijdens de Techniekdag draaide het systeem op een aggregaat, maar het is de bedoeling dat de wieder op batterijen gaat werken.
Bewustwording over perceelafspoeling
Naast demonstraties van technieken was er ook ruimte voor bewustwording. Op het terrein van Willemsen bevindt zich een afspoelingsproef, opgezet vanuit Schoon Water. Celine Nieboer van CLM:
“Afspoeling vanaf het perceel is vaak onderbelicht, maar ook op deze manier kunnen gewasbeschermingsmiddelen en nutriënten in het oppervlaktewater terechtkomen. Dit kan weer zorgen voor normoverschrijdingen in het water. Met name herbiciden, maar ook enkele fungiciden en insecticiden, worden nog regelmatig in te hoge concentraties in het oppervlaktewater aangetroffen. Ook hier in de Brabantse Delta.”

De opzet van de afspoelingsproef is al op verschillende locaties uitgevoerd, met verschillende bodemtypen, gewassen en maatregelen. Meerdere maatregelen lijken effect te hebben op de hoeveelheid afstromend water en de vracht aan nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen die daardoor in het water terechtkomt. Deze zijn ook te vinden op de toolbox-water (toolboxkaart 2).

Met de proef bij Willemsen worden meerdere dingen in kaart gebracht. Zo wordt onderzocht of een hechter ervoor kan zorgen dat minder gewasbeschermingsmiddelen afspoelen. Daarnaast wordt gekeken naar de kwaliteit van de planten, met organische bemesting, gangbare meststoffen of zelfs zonder mest. René van Gastel van Groeibalans laat dronebeelden zien van de bemeste en onbemeste strook:
“Geen verschil te zien. Doe vooraf een bodemanalyse, dan zie je of bemesting wel nodig is!”
Uit de bodemanalyse op dit perceel bleek dat nog voldoende voedingsstoffen in de bodem aanwezig waren. Dat scheelt in de portemonnee én voorkomt afspoeling.