Onderzoek bij Burgerboerderij Oosterwold
06 August 2025

Vorige week hebben twee van onze collega’s de handen uit de mouwen gestoken bij Burgerboerderij Oosterwold. Samen met een enthousiaste groep vrijwilligers is daar het tarwestro in kleine strobaaltjes van het land gehaald. Tijdens het werk konden we aan de andere kant van het perceel de meer gangbare machines aan het werk zien. Beide manieren zijn prachtig in één beeld gevangen door fotograaf Gert-Jan den Besten.

Voor burgerboerderij Oosterwold onderzoekt CLM Onderzoek en Advies of het werken met kleinere machines en meer menselijke inzet, duurzamer én haalbaar is, in vergelijking met de momenteel meer gangbare aanpak met groter materieel. Ook bij Burgerboerderij de Patrijs en De Biesterhof worden dit seizoen onderzoeken uitgevoerd. Al deze onderzoeken staan in het teken van de relatie tussen burgerbetrokkenheid, duurzaamheid en bedrijfsperspectief. Inspirerend om te zien hoe de drie bedrijven zich inzetten voor lokaal en duurzaam voedsel, en daar de consument met veel enthousiasme in betrekken.

Onderzoek bij Burgerboerderijen, deel logistiek tarwestro: volledig mechanisch met grote balen of met grotendeels handkracht met kleine balen.

Foto: Gert-Jan den Besten