Masterclass bestrijdingsmiddelen voor Tweede Kamer
07 June 2022

Adjunct-directeur Peter Leendertse van CLM gaf afgelopen woensdag 1 juni een Masterclass bestrijdingsmiddelen voor Tweede Kamerleden en hun beleidsmedewerkers. Ook Ad Ragas ( Radboud Universiteit) en Matthijs van Harkel (provincie Brabant) verzorgden een deel van de Masterclass. Dit alles op verzoek van o.a. VEWIN en Natuur & Milieu. 

Peter nam de kamerleden mee in een overzicht van milieuproblemen van bestrijdingsmiddelen, het te vrijblijvende beleid en de nieuwste afzetcijfers (met stijging van glyfosaat en bentazon!). Ook schetste hij de alternatieven die wel degelijk mogelijk zijn en waarmee gebruik en effecten sterk omlaag kunnen. Hij sloot de masterclass af met een paar heldere adviezen, zoals:

  • stel een apart loket in voor toelating van groene middelen,
  • koppel advies en verkoop los,
  • benut het instrument van gecontroleerde distributie om het gebruik sterk te verminderen.

Peter wees de kamerleden vanzelfsprekend ook op de podcastserie 'Red de Lente' waar CLM en Dirk de Bekker de stand van zaken rond bestrijdingsmiddelen 60 jaar na Silent Spring onder de loep nemen.

Voor meer info: zie PDF van de presentatie (hieronder) of neem contact op met Peter Leendertse (klik op het blokje rechtsboven). 

kinderboekenmuseum
De Masterclass vond plaats in het Kinderboekenmuseum, tegenover de Tweede Kamer.