…duurzaamheid behapbaar te maken. Door mee te denken vanuit de positie van de veehouder en stappen duidelijk te maken groeit het draagvlak en komt duurzamer werken dichterbij.
Ik ben een netwerker die graag mensen bij elkaar brengt. Een connectie tussen beleidsmakers of bedrijfsleven en uitvoerende veehouders helpt om elkaar te begrijpen. Dat leidt tot een praktische aanpak. Van elkaar leren werkt in vrijwel elk project.
Klimaat. Dit is één van de grootste uitdagingen van deze tijd. De landbouw speelt daarin een grote rol, maar de zichtbaarheid van het probleem is niet zo groot, zeker niet als het gaat om welke bijdrage iedere veehouder zelf op zijn bedrijf levert. Het begint met inzicht geven en daarna handvatten bieden om aan de slag te gaan.
Dat heeft ook geleid tot de oprichting van Farm Gas Live – een dochterbedrijf van CLM – dat stalmetingen uitvoert en waar ik intensief mee bezig ben.
Ik werk vooral samen met:
Eigenlijk zijn er buiten CLM mensen met wie ik nog wel meer samenwerk zoals Joost Keuskamp van Biont Research, Gert-Jan Monteny van Monteny Milieu Advies en mensen van Wageningen Livestock Research.
In 2011 werden we door enkele provincies gevraagd om in beeld te brengen wat de daadwerkelijke emissie van ammoniak was op enkele bedrijven die als knelgeval waren aangewezen voor vergunningverlening. Daarvoor stelden we een rekenmodel op, waaruit bleek dat management grote verschillen kon geven tussen bedrijven. De wens van de veehouders was echter om ook daadwerkelijk de emissies op hun bedrijf te meten. Na een lang zoekproces konden we dankzij een subsidie van het ministerie van EZ een meetsysteem ontwikkelen. Dat heeft uiteindelijk geleid tot de oprichting van Farm Gas Live. Een dochterbedrijf van CLM dat stalgassen meet en voor veehouders direct inzichtelijk maakt.