..kennis uit verschillende sectoren te verbinden. Door de theorie in de praktijk toe te passen en samen te werken aan duurzame praktische oplossingen.
Veehouders en telers die actief op zoek zijn naar oplossingen kan ik verbinden met kennis en kennissen. Ik kan ze uit hun dagelijkse omgeving halen en laten zien wat er kan én dat het kan. Om vervolgens samen stappen te zetten richting die duurzame oplossing. Bovendien heb ik kennis van parasieten, ziekten en plagen, diergezondheid, entomologie en een breed netwerk. Door mijn ervaringen in de veehouderij en plantenteelt – praktisch en theoretisch – kan ik samen met onderzoekers, veehouders en telers de theorie in de praktijk implementeren.
Biodiversiteit. Dit woord is veelomvattend en wordt ook wel een containerbegrip genoemd. Juist daarom is het mijn favoriete domein. Biodiversiteit heeft op heel veel factoren in de landbouw invloed en heel veel landbouw factoren beïnvloeden de biodiversiteit. Voor mij is Biodiversiteit beschikbaarheid van oplossingen uit de natuur waarmee problemen kunnen worden aangepakt.
Wat zijn de effecten van diergeneesmiddelen op het milieu en hoe kunnen die effecten beperkt worden?
En welke kennis en kennissen in andere sectoren kunnen helpen om deze vraag te beantwoorden?
Het realiseren van een ommekeer bij de aanpak van een probleem is wat mij voldoening geeft. Ik denk dan aan twee voorbeeldprojecten: Het project Vogelmijt in de legpluimveehouderij en het project Verbeteren natuurlijke weerstand in de varkenshouderij. Bij beide hebben we samen met veehouders theoretische en praktische kennis beoordeeld op implementeerbaarheid in de praktijk. Vervolgens hebben we de meest haalbare kennis gedeeld en besproken met veehouders en hun partners en adviseurs. Zo hebben we gezamenlijk een traject uitgezet om de verkregen kennis te implementeren in de praktijk. Van het beperken van het gebruik van synthetische middelen naar het optimaal gebruik van vakmanschap.