Receptenwaaier Gans
1 mei 2015

Wilde ganzen zijn een symbool van de vrijheid. In de herfst komen de trekganzen naar Nederland en verblijven hier in de winter om in het voorjaar weer naar hun broedgebieden in het hoge noorden te vliegen. Tegenwoordig blijven veel ganzen in Nederland, in toenemende aantallen. Ze eten het gras voor de poten van de koeien weg, vernielen soms natuurgebieden en vormen een risico voor de vliegveiligheid.

Daarom worden de komende jaren - van het voorjaar tot in de herfst - veel ganzen gevangen en geschoten in Noord-Holland. Minder broedende ganzen veroorzaken ook minder problemen, en dan is iedereen weer blij met ze. De gevangen ganzen kunnen we het beste opeten, want het is voedselverspilling als we dat niet doen. Bovendien is wilde ganzenvlees bijzonder en lekker. De receptenwaaier hoort bij een pakket wilde ganzenvlees, afkomstig uit Noord-Holland: ganzenborst, ganzenbouten, ganzenburgers en ganzenworstjes om zelf te bereiden. En gerookte ganzenborst waar u gemakkelijk en snel een heerlijk voorgerecht mee maakt. De recepten in deze waaier zijn bijgevoegd ter inspiratie. Meer recepten zijn te vinden op: www.wildplaza.com/nl/recepten (zie “wildsoort” en dan “gans (wild)”).

Dit is een initiatief van agrarische natuurvereniging Water, Land en Dijken en CLM,
waarbij nauw is samengewerkt met partijen uit de ganzenketen in Noord-Holland.

Provincie Noord-Holland heeft het initiatief financieel ondersteund.

Vormgeving: Gera Clements.

Zie ook de voorgangers van recepten met wilde ganzen:

Download de bijbehorende rapportage
Download pdf