Erik van Well
Erik van Well
Ik laat het goede groeien door...

duurzaamheid behapbaar te maken. Door mee te denken vanuit de positie van de veehouder en stappen duidelijk te maken groeit het draagvlak en komt duurzamer werken dichterbij.

Achtergrond

Ik ben een netwerker die graag mensen bij elkaar brengt. Een connectie tussen beleidsmakers of bedrijfsleven en uitvoerende veehouders helpt om elkaar te begrijpen. Dat leidt tot een praktische aanpak. Van elkaar leren werkt in vrijwel elk project.

Favoriete impactdomein

Klimaat en lucht. Stikstof en klimaat zijn de grootste uitdagingen van deze tijd. De landbouw speelt daarin een grote rol, maar de zichtbaarheid van het probleem is niet zo groot, zeker niet als het gaat om welke bijdrage iedere veehouder zelf op zijn bedrijf levert. Het begint met inzicht geven en daarna handvatten bieden om aan de slag te gaan.
Al een heel aantal jaar voeren we daarom met CLM dochterbedrijf Farm Gas Live dat stalmetingen uit. De resultaten daarvan vertalen we naar handvatten en concrete maatregelen voor veehouderijbedrijven. Ook adviseren we overheden en bedrijven op basis van ervaringen die we met metingen opdoen.

Van elkaar leren werkt in vrijwel elk project.
Verbinding

Ik werk vooral samen met:

Carin Rougoor

Frits van der Schans

Wilco Veenland

Estelle Vermeulen

Eigenlijk zijn er buiten CLM mensen met wie ik nog wel meer samenwerk zoals Joost Keuskamp van Biont Research, Björn Kamps van LSE/Synspec – synspec.nl, en mensen van Wageningen Livestock Research.

Meest aan mij gestelde vraag

Afgelopen jaren hebben we gezien dat emissiearme vloeren niet allemaal het resultaat opleveren dat werd verwacht. Dat wil echter niet zeggen dat ze niet werken. Een belangrijke conclusie die we uit heel wat metingen inmiddels wel hebben kunnen trekken, is dat management op bedrijven een grote rol speelt. Misschien wel een grotere rol dan het type vloer dat er ligt. Voerefficiëncy, ventilatie, maar ook hoe schoon de vloer is zijn belangrijke factoren in de emissies. Dat betekent dat ook bedrijven met een traditionele roostervloer vaak al een forse reductie kunnen halen door te sturen op management. Eigenlijk zou mijn advies dus zijn: ga eerst aan de slag met management; als je dat goed voor elkaar hebt kan een specifieke vloer (of andere investering) misschien nog wat extra’s toevoegen.

Inspirerende cases

In 2011 werden we door enkele provincies gevraagd om in beeld te brengen wat de daadwerkelijke emissie van ammoniak was op enkele bedrijven die als knelgeval waren aangewezen voor vergunningverlening. Daarvoor stelden we een rekenmodel op, waaruit bleek dat management grote verschillen kon geven tussen bedrijven. De wens van de veehouders was echter om ook daadwerkelijk de emissies op hun bedrijf te meten. Na een lang zoekproces konden we dankzij een subsidie van het ministerie van EZ een meetsysteem ontwikkelen. Dat heeft uiteindelijk geleid tot de oprichting van Farm Gas Live. Een dochterbedrijf van CLM dat stalgassen meet en voor veehouders direct inzichtelijk maakt.

Het kan! Als ik kijk naar wat er de afgelopen 25 jaar bereikt is in de landbouwsector aan emissiereductie - die in de praktijk vaak ook nog prima economisch uit kon - en als ik kijk naar maatregelen die nu uit onderzoek naar voren komen, dan gaan we, met een beetje hulp van de markt die inmiddels ook wel bereid is iets meer te betalen, de komende 10 jaar nog veel stappen zetten om nog schoner te produceren.
Erik van Well