Vlaams en Nederlands onderzoek mezensterfte en buxusrupsbestrijding
18 September 2019

Vlaams onderzoek laat zien dat in 95 monsters van dode jonge kool- en pimpelmezen,
36 verschillende pesticiden zijn aangetroffen. In 95% van de monsters werd DDT aangetroffen, al sinds 1973 verboden. In oktober verwacht CLM de onderzoeksresultaten van het Nederlandse onderzoek.

SOS Mezen: Vlaams onderzoek
In Vlaanderen werden insecticiden, fungiciden en herbiciden in ongeveer gelijke verhoudingen aangetroffen. De onderzoekers konden niet concluderen dat de sterfte van de mezen veroorzaakt werd door de bestrijding van de buxusmotrups, omdat maar weinig specifieke middelen tegen buxusmotrups zijn aangetroffen.Resultaten Nederlands onderzoek
In oktober komt CLM naar buiten met de resultaten van het eigen onderzoek in Nederland, waarvoor 41 monsters van koolmezen zijn onderzocht. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de rapportage. Op de kaart hieronder staan alle meldingen van dode mezen die CLM heeft binnengekregen, na een oproep in de media. 

Toelichting op Radio 1
Vrijdag 13 september gaf onderzoeker en adviseur Adriaan Guldemond in een interview met NPO op Radio 1 een toelichting op het mezenonderzoek in Nederland en Vlaanderen.

Beluister het radiofragment: nporadio1.nl/nieuws-en-co/onderwerpen/513198-acht-bestrijdingsmiddelen-in-een-belgische-koolmees