Vezelhennep als bouwgrondstof definitief op de kaart
25 July 2023

Op steeds meer plaatsen in het land wordt vezelhennep geteeld, een snelgroeiend gewas met een bijzonder lage milieudruk en een veelbelovend alternatief voor belastende bouwgrondstoffen als steenwol en beton. De markt voor vezelhennep komt op stoom, nu de klimaatverandering om het sneller terugdringen van fossiele grondstoffen roept. CLM Onderzoek en Advies heeft de afgelopen jaren mogen meewerken aan de opkomst van een veelbelovend gewas. 

Foto: hennep maaien, bron: VlasenHennep.nl

Steeds interessanter

Nu de vraag naar bouwmaterialen met een zo klein mogelijke CO₂-footprint snel groeit, wordt het voor de landbouw steeds interessanter om met de teelt van vezelgewassen, zoals vezelhennep en miscanthus, te beginnen. Op de dure Nederlandse grond was het tot dusverre moeilijk om hiermee een redelijk saldo te realiseren. Maar de kaarten liggen inmiddels anders op tafel. Niet alleen is de vraag toegenomen, ook de teelt- en milieutechnische voordelen van vezelgewassen spelen een grotere rol. Er is weinig tot geen chemische gewasbescherming bij nodig, weinig bemesting en door de diepe beworteling is het gunstig voor de bodem. Lees meer in dit CLM-rapport.

Saldo verbeterd

Het saldo van vezelhennep is bovendien flink verbeterd doordat het sinds kort meetelt in de EU-Ecoregeling waarmee een extra bonus wordt binnengehaald. Ook kan de teler van vezelhennep sinds dit jaar zogeheten CO₂-certificaten verkopen. Het langjarig vastleggen van CO₂ in bouwmaterialen, zoals panelen en isolatiematerialen is door CLM Onderzoek en Advies en Kool Planet kwantitatief onderbouwd en door Green Inclusive aangedragen bij de Stichting Nationale Koolstofmarkt.

Ketens en enthousiaste architecten

De ketens voor vezelhennep worden op meerdere plaatsen ontwikkeld. Tot nu toe vooral in het Noorden van het land waar de verwerkingsfabrieken al staan en worden gebouwd. Maar ook op kleinere schaal: zo wordt in Midden-Nederland gewerkt aan een mobiele verwerkingsinstallatie waarmee dichterbij de teeltlocatie een bouwproduct kan worden geleverd  (www.bouwboeren.nl en www.biobasedfactory.com). Dit mede op intitiatief van een architect die de kansen voor huizenbouw met duurzame hennep wil versterken. CLM Onderzoek en Advies ondersteunt dit project met teelttechnisch en beleidsmatig advies.