Spuitdoppenkeuze.nl vernieuwd: Online tool helpt bij kiezen juiste spuitdop
04 June 2018

Veldspuiten moeten vanaf dit jaar voorzien zijn van 75% driftreducerende techniek of spuitdoppen. Met Spuitdoppenkeuze.nl maakt CLM de keus voor de optimale spuitdop eenvoudig. De tool houdt rekening met rijsnelheid, waterhoeveelheid, boomhoogte, spuittechniek en de gewenste driftreductie om de optimale dopkeuze te bepalen. Spuitdoppenkeuze.nl is recent vernieuwd; nieuw toegelaten spuitdoppen zijn toegevoegd en spuitdoppen met een lagere driftreductie dan 75% zijn verwijderd. Bovendien is er een nieuwe driftreducerende techniek toegevoegd, de Mag Grow. Spuitdoppenkeuze.nl is altijd en overal gratis te raadplegen op telefoon, tablet en computer. 

Driftreductie: niet alleen dopkeuze belangrijk
Spuitdoppen zijn er in allerlei typen en materialen. De doppen zijn alleen toegelaten onder specifieke omstandigheden. Deze omstandigheden heeft CLM met spuitdoppenkeuze.nl inzichtelijk gemaakt. De driftreductieklasse kan namelijk wijzigen als een teler de rijsnelheid, waterhoeveelheid, spuitdruk of boomhoogte aanpast. Daarnaast zijn er verschillende technieken op de markt die extra driftreductie generen, zoals MagGrow, luchtondersteuning of Wingssprayer. Ook deze spuittechnieken worden meegenomen binnen Spuitdoppenkeuze.nl.  

Rij-omstandigheden bij de eigen spuitdop
Naast spuitdoppenadvies kan een teler ook informatie over zijn eigen spuitdoppen opvragen. Bij invoer van de eigen spuitdop, geeft de tool direct weer of de specifieke dop gebruikt kan worden onder de ingevoerde omstandigheden. Door middel van een filmpje is het effect van rijsnelheid, waterhoeveelheid, boomhoogte en spuittechniek in beeld gebracht.

Spuitdoppenkeuze.nl werd in 2015 ontwikkeld door CLM in opdracht van Riwa Maas, Fedecom, Provincie Brabant en Agentschap NL. In 2018 is de tool vernieuwd met behulp van bijdragen van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Provincie Brabant en doppenfabrikanten Agrotop en Teejet.

Foto: Monique Frencken Fotografie