CLM in de media met onderzoek naar resistente schimmel
17 December 2020

Afgelopen week was het vraagstuk rond resistentie van de schimmel Aspergillus fumigatus in het nieuws. Aspergillus is een nuttige schimmel die groenafval afbreekt, maar door resistentie plots gevaarlijk is voor de kwetsbare mens.

CLM onderzoekt de oorzaak van het ontstaan van deze resistentie. Het gebruik van azolen (schimmelbestrijdingsmiddelen) in de landbouw is waarschijnlijk een van de oorzaken van het ontstaan van deze resistentie. CLM-adviseur Peter Leendertse lichtte het onderzoek toe in de uitzending van De Kennis van Nu van 8 december. Samen met presentator Dirk de Bekker ging hij op zoek naar resistente schimmels in groenafvalhopen. Bekijk de aflevering.

Twee dagen eerder had Peter een uitgebreid gesprek met presentator Stephan Komduur in het radioprogramma Focus. Ook daar kwam de schimmel uitgebreid aan de orde. Er was eveneens aandacht voor andere neveneffecten van gewasbeschermingsmiddelen voor het milieu, zoals waterverontreiniging en effecten op bijen. Ook de hoognodige vergroening van de gewasbescherming kwam aan bod, naast enkele muzieknummers van Simon & Garfunkel, Danny Vera en U2. Beluister de radiouitzending.