Chemievrij golfbaanbeheer: voor waterkwaliteit en biodiversiteit
09 July 2021

Door zijn werk bij drinkwaterbedrijf Dunea weet Cees van de Noort als geen ander hoe belangrijk schoon drinkwater is. Hij is als baancommissielid nauw betrokken bij het golfbaanonderhoud van Golf- en Countryclub Liemeer in Nieuwveen. Deze golfclub streeft sinds 2012 naar beheer zonder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Op een zonovergoten dag ontmoeten we hem voor gesprek over chemievrij beheer, waterkwaliteit en biodiversiteit. Dat dat laatste thema naast golf zijn grote passie is, blijkt wel uit de enorme camera die hij om zijn nek heeft hangen om tijdens de rondleiding de vele insecten en prachtige bloemenstroken te kunnen vastleggen.

Belang van goede waterkwaliteit
'Chemievrij beheer is cruciaal voor zowel goed drinkwater als biodiversiteit', legt Van de Noort uit. Gewasbeschermingsmiddelen kunnen immers uitspoelen naar het grondwater en vormen daarmee een risico voor de waterkwaliteit en het milieu. In een drinkwatervoorziening wordt grondwater gezuiverd en worden deze chemicaliën uit het water verwijderd, hetzij door membraanfiltratie, hetzij met actief poederkool. Als er veel gewasbeschermingsmiddelen in het water zitten, zal de kostprijs van water omhooggaan omdat er meer zuiveringsstof aan moet worden toegevoegd. 'Drinkwater is onze eerste levensbehoefte; daar moeten we zorgvuldig mee omgaan!'

Omschakeling
Het onderhoud bij Liemeer wordt uitgevoerd door aannemer AHA de Man, maar het plan van aanpak wordt door de baancommissie, manager en adviseur bepaald en vastgelegd in het bestek. Sinds de eerste GEO-certificering van de baan, in 2012, is de omschakeling naar chemievrij beheer ingezet. Het onderhoud gebeurt nu zo goed als zonder gewasbeschermingsmiddelen: 'De grassen zijn de baas en we kennen de tolerantiegrenzen van de kruiden in de roughs.' Alleen als het écht niet anders kan, wordt er voor een bepaald probleem soms een goedkeuring of advies aangevraagd bij de NGF.

De eerste drie à vier jaar van chemievrij beheer waren een zoektocht, maar inmiddels zijn plagen, onkruiden en schimmels redelijk goed onder controle. Het geld dat wordt bespaard nu er geen gewasbeschermingsmiddelen meer worden ingekocht, wordt besteed aan onder andere nieuwe machinerie, bankjes, bloemzaden en nestkastjes.

Lees verder bij de bron: www.greenkeeper.nl/article/36676/chemievrij-golfbaanonderhoud-voor-waterkwaliteit-en-biodiversiteit