Julia van Middelaar

Ik heb een half jaar -vrijwillig- 2 dagen per week op een biodynamisch, gemengd bedrijf gewerkt. Hier werkte in voornamelijk op de tuinderij, maar strooide ik ook vaak de potstal op en repareerde ik hekken en stak onkruid uit in de uiterwaarden (gepacht land » slechte relatie met pachters door vergaande eisen die zeer onpraktisch waren). Prachtige manier van werken. Producten werden lokaal afgezet, wat bijdroeg aan het verdienmodel. Veel vrijwilligers en studenten liepen hier rond; dus ook educatieve functie van boerderij kwam hier naar voren.

Ook heb ik een jaar fulltime gewerkt bij Infarm als productiemedewerker. Hier teelden we bladgroenten en kruiden in verticale, hydroponic systemen. Ik was hier verantwoordelijk voor het opkweken van de planten die uit de nursery kwamen (dus van 2 tot 6 weken). Mijn overtuiging van dit werk: het is een innovatieve optie die overal ter wereld ingezet kan worden, maar erg afhankelijk van externe inputs (elektriciteit voor de kassen, vloeibare kunstmest, water; heel veel schoonmaken) en ver van de natuur. Smaak van de producten laat helaas te wensen over.