Duurzame landbouw -
Gezond voedsel - Vitaal platteland

CLM is een onafhankelijk kennis- en adviesbureau op het gebied van
landbouw, voedsel, natuur en milieu.

Voedsel

Alles wat je eet komt uit de natuur of van een boerderij groentenschap

De voedselketen is complex. Tienduizenden boeren en tuinders. Vijftienduizend producten in een gemiddelde supermarkt. Honderden restaurants, kantines en winkels. Hoe regel je duurzaamheid, transparantie en eenduidigheid in zo’n keten? Het begint bij het meetbaar maken van duurzame productie. Bij het snel en eenvoudig inschatten van goed, beter, best. CLM werkt met boeren, groothandel, verwerkers en supermarkten aan verduurzaming van de gehele voedselketen. Daartoe:

 • maken we praktische meetlatten
 • denken we mee over haalbare maatregelen
 • begeleiden we boeren, tuinders, milieuorganisaties en bedrijven
 • en regelen we effectieve communicatie.

Recente voedselprojecten

 1. Klimaatweegschaal
  Via een speels internetinstrument kan de consument zien wat de klimaateffecten zijn van zijn koop- en kookgedrag. Te zien op www.voedingscentrum.nl/klimaatweegschaal
 2. Indicators for sustainable agriculture
  Hoe meten multinationals dat ze duurzamer worden? Verkenning en selectie van praktische indicatoren en tools voor duurzame landbouw. Voor het SAI-Platform, een denktank voor internationale voedingsbedrijven zoals Unilever, Heineken, Danone en Pepsico.
 3. Duurzame groente- en fruitketen
  Met supermarkt Jumbo en leveranciers Greenery, Hessing en Groentehof werkt CLM aan schonere en energiezuinige productie en verwerking van groenten en fruit.
 4. Wilde ganzenvlees bestellen
  Er zijn steeds meer ganzen, teveel zelfs. Ganzen worden gedood om het aantal terug te brengen. En die dode ganzen kun je het beste opeten, want het is lekker en natuurlijk vlees. 
 5. De drijvende krachten achter het eiwit
  Onderzoek in opdracht van het ministerie van LNV. CLM bracht samen met ECORYS de wereldwijde drijvende krachten in kaart achter productie en consumptie van vlees en zuivel. Goed toegankelijk en compleet boek.

Deskundigen

Foto medewerker:GijsKuneman
Directeur BV
0345 470 726 info icon