Duurzame landbouw -
Gezond voedsel - Vitaal platteland

CLM is een onafhankelijk kennis- en adviesbureau op het gebied van
landbouw, voedsel, natuur en milieu.

Internationale voedselketen

Voedingsbedrijven zijn volop bezig met duurzaamheid. Dat vertellen ze ook aan de consument in de corporate communicatie.  Daarbij zijn schonere vrachtwagens en energiebesparing in de fabriek relatief makkelijk te realiseren en bewijzen. Maar de grootste milieu-impact zit bij de boer. Bedrijven zijn ook daar aan de slag. Ze lopen tegen vragen aan als “Hoe toon ik aan dat we jaarlijks duurzamer werken?”. “Hoe betrek ik boeren het beste bij verduurzaming?”. CLM ondersteunt bedrijven juist bij dit soort vragen.

Projecten

 1. Indicators for sustainable agriculture 

  Hoe meten multinationals dat ze duurzamer worden? Verkenning en selectie van praktische indicatoren en tools voor duurzame landbouw. Voor het SAI-Platform, de denktank van internationale voedingsbedrijven (met o.a. Unilever, Heineken, Danone en PepsiCo).
 2. Benchmark of French arable standards
  
Voor een multinational vergelijkt CLM een aantal Franse certificaten voor duurzame akkerbouw.
 3. Sustainability Performance Assessment
  
Het SAI-Platform wil meer uniforme systemen om duurzame landbouw te beoordelen. CLM werkt een set eisen uit voor data, indicatoren en methodologien.
 4. ISLA Marketing organic farming
  
CLM was trekker van deze studie naar 'best practices' voor vermarkting van biologische producten voor een aantal eilanden in Nederland, Frankrijk, VK en Ierland. Onderdeel van het ISLA programma, 'a meaningful role for Islands’.
 5. Carbonostics
  
Online tool waarmee voedingsbedrijven middels een simplified LCA een schatting doen van de uitstoot van broeikasgassen. Ze kunnen ingrediënten variëren, en zo een optimum zoeken voor kosten en klimaat. CLM is data-partner.

Deskundigen

Foto medewerker:Jenneke van Vliet
Adviseur
0345 470 753 info icon