Duurzame landbouw -
Gezond voedsel - Vitaal platteland

CLM is een onafhankelijk kennis- en adviesbureau op het gebied van
landbouw, voedsel, natuur en milieu.

Internationaal

Voor voedsel, natuur en milieu is de landsgrens weinig meer dan een streep op de kaart

valleiCLM heeft altijd een brede blik gehad, voorbij de grenzen van Nederland en Europa. In ons werkterrein moet dat ook. Immers, dieren en planten, water en lucht, voedsel en grondstoffen, overheidsbeleid en activiteiten van voedingsbedrijven zijn allemaal grensoverschrijdend.

Een deel van ons werk is internationaal van aard. Soms gericht op evaluatie of toepassing van EU-beleid in ons land. Of op ontwikkeling van nieuw Europees beleid. En toenemend, gericht op verduurzaming van het internationale bedrijfsleven.

Recente internationale projecten

 1. Indicators for sustainable agriculture

  Hoe meten multinationals dat ze duurzamer worden? Verkenning en selectie van praktische indicatoren en tools voor duurzame landbouw. Voor het SAI-Platform, een denktank voor internationale voedingsbedrijven (onder andere Unilever, Heineken, Danone en Pepsico).
 2. Climate Yardstick Denmark
  
De praktische online tool Klimaatlat is nu ook in gebruik bij Deense boeren.
 3. Kansen voor een uniek gebied

  In opdracht van provincies Gelderland en Overijssel. CLM en LEI werkten samen ideeën uit voor het koppelen van Europese landbouwsubsidies aan natuur, landschap en water. Inclusief inschatting van de economische gevolgen.
 4. Cross compliance Practice, lessons and recommendations

  CLM dacht mee over vormgeving van milieuvoorwaarden aan landbouwsubsdies. In een Europees consortium, in opdracht van de Europese Commissie.
 5. Evaluatie van EU-beleid in Nederland
  
Onder andere cross compliance (2007), het EU-fruitregime (2008), en de marktordening voor zetmeel en voor rundvlees (2010).

Deskundigen