Duurzame landbouw -
Gezond voedsel - Vitaal platteland

CLM is een onafhankelijk kennis- en adviesbureau op het gebied van
landbouw, voedsel, natuur en milieu.

Receptenboekje: Ganzenbord Noord-Holland, recepten voor wilde gans

Publicatienummer: 765
Datum: september 2011

Wilde gans op het bord. Dat komt steeds vaker voor. Toch weten veel mensen nog niet hoe wilde gans smaakt en hoe je wilde gans kan bereiden. Ook in de horeca is wilde gans een buitenbeentje.

Het aantal wilde ganzen in Nederland is de laatste jaren enorm toegenomen, vooral de ganzen die hier broeden. Ze veroorzaken aanzienlijke schade en overlast in landbouw en natuur en vormen een gevaar voor de vliegveiligheid. De overheid heeft dan ook maatregelen genomen. Bij verjaging mogen enkele ganzen worden geschoten en ’s zomers is aantalsregulatie mogelijk, beide onder strikte voorwaarden en met ontheffing van de provincie. De jagers kunnen de ganzen niet altijd kwijt en dan worden ze weggegooid. Dat is pure verspilling van voedsel. Bovendien is vlees van wilde ganzen een soort ‘scharrelvlees’: puur natuur, mager en heel exquise. Wilde gans heeft een eigen unieke smaak en past goed in zomerse en winterse gerechten. Voor horeca en thuiskoks hebben chef-koks nieuwe recepten met wilde gans gemaakt. We dagen u uit deze op tafel te zetten.

Zie ook de voorganger van dit receptenboekje: Wilde ganzenbordbrochure (pdf)

En het vervolg: Receptenwaaier Gans (pdf)

Achtergrondinfo
777-CLMrapport: Ganzenbord, Naar een afzet van wilde ganzenvlees als natuurproduct (pdf)Download Receptenboekje: Ganzenbord Noord-Holland, recepten voor wilde gans