Persbericht: Symposium ‘Biologisch: ook voor het klimaat!’
27 februari 2015

Op vrijdag 13 maart vindt het eindsymposium plaats van het praktijknetwerk Biologisch: Klimaatneutraal! Vanaf 10 uur bent u welkom bij het Centrum voor Biologische Landbouw, Bronsweg 22a, in Lelystad. Deelnemers geven hun visie op klimaatmaatregelen, weerman Reinier van den Berg (Ecoland.tv) maakt duidelijk dat de gevolgen van klimaatverandering steeds zichtbaarder worden en Bert Leffers van Bio+ licht de marktkansen van klimaatneutraal toe.

Klimaatneutraal? Het kan!
In principe is het mogelijk om als bedrijf klimaatneutraal of zelfs positief te worden. Voor akkerbouwbedrijven is het makkelijker dan voor veehouders. Alle emissiebronnen op het bedrijf naar nul brengen is onmogelijk. Echter door te compenseren op posten binnen het bedrijf is het toch mogelijk klimaatneutraal te worden. Dit compenseren kan bijvoorbeeld door zoveel mogelijk koolstof vast te leggen als organische stof (niet alleen in de grond maar ook in bomen). Ook voer telen in de eigen regio helpt, omdat hiermee kap van oerwoud elders op de wereld wordt beperkt.
Bert Leffers van Bio+ laat zien dat werken aan het klimaat ook kansen kan creëren als het gaat om de verkoop van biologische producten. 

Klimaatverandering? Wat betekent dat voor boeren?
In de middag zal weerman Reinier van den Berg de urgentie van het klimaatprobleem duidelijk maken. Hij presenteert praktische maatregelen om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Workshopronde
Daarna bieden we vier workshops aan over vrijwillige klimaatcompensatie, agroforestry en opbouw van organische stof als acties om koolstof vast te leggen en over regionale samenwerking tussen veehouder en akkerbouwer.

Zie de uitnodiging voor het volledige programma.
Deelname is gratis. In verband met de locatie is inschrijven wel noodzakelijk. Dit kan door een mail te sturen naar dkeuper@clm.nl.

Praktijknetwerk Biologisch: klimaatneutraal!
In het praktijknetwerk Biologisch: klimaatneutraal gingen deelnemers op zoek naar mogelijkheden om met klimaat aan de slag te gaan of zelfs het bedrijf klimaatneutraal te laten draaien.

Voor meer informatie:
Erik van Well (evanwell@clm.nl, 06-44462311)
Kees van Veluw (k.vanveluw@louisbolk.nl, 06-40063004)
Of bekijk hier het persbericht en de uitnodiging.