Persbericht: Nieuwe tool helpt telers met keuze juiste spuitdop
18 mei 2015

Telers kunnen nu via de handige tool op Spuitdoppenkeuze.nl snel de juiste spuitdop kiezen. De keuze voor de juiste spuitdop bij gewasbescherming is erg belangrijk voor een goed spuitresultaat én om drift te beperken. De optimale dopkeuze hangt af van de rijsnelheid, waterhoeveelheid, boomhoogte, spuittechniek en gewenste driftreductie. En er zijn heel veel spuitdoppen om uit te kiezen. CLM maakt deze lastige keuze makkelijk met Spuitdoppenkeuze.nl . Telers vullen bovenstaande factoren in en krijgen binnen enkele seconden een advies over welke spuitdoppen zij kunnen gebruiken.

Driftreductie niet alleen dopafhankelijk
Verschillende kleuren, vormen, materialen en werkingstechnieken: spuitdoppen zijn er letterlijk in alle kleuren en maten. De driftreductieklasse van deze doppen kan veranderen als een teler andere rijsnelheid, waterhoeveelheid of boomhoogte aanhoudt dan de omstandigheden waarbij de spuitdop getest is. Welke doppen verminderen de drift naar het oppervlaktewater met 75% als een teler 10 km/uur wil rijden? En hoe zit dat als je met luchtondersteuning of Wingssprayer spuit?

Spuitdoppenadvies op maat
In opdracht van RIWA Maas, Fedecom, Provincie Noord-Brabant en Agentschap NL  heeft CLM Onderzoek en Advies spuitdoppenkeuze.nl ontwikkeld. Een teler vult zijn rijsnelheid, waterhoeveelheid, spuittechniek, boomhoogte en gewenste driftreductie in en krijgt advies over de doppen die onder deze omstandigheden de gewenste driftreductie geven. Naast een spuitdoppenadvies kan een teler ook informatie over zijn eigen spuitdoppen opzoeken. De applicatie geeft dan meteen weer of die specifieke dop gebruikt kan worden bij de door de teler ingevulde omstandigheden.

Overal te gebruiken
www.spuitdoppenkeuze.nl is vanaf vandaag gratis te gebruiken en kan op elk apparaat geraadpleegd worden. In een informatief filmpje wordt het effect van verschillende factoren op drift uitgelegd.

Voor meer informatie: Yvonne Gooijer (CLM), 0345-470719