Duurzame landbouw -
Gezond voedsel - Vitaal platteland

CLM is een onafhankelijk kennis- en adviesbureau op het gebied van
landbouw, voedsel, natuur en milieu.

Verslag vierde debat

Vierde avond vond plaats op maandag 30 maart in de Rode Hoed, Amsterdam

Wijffels preekt revolutie… Tot die conclusie kwam verslaggever Alexis de Roode nadat hij Herman Wijffels had gehoord in de Rode Hoed. "De machtscentra moeten worden afgebroken doordat burgers het niet langer pikken", aldus de oud-topman van de Rabobank. De vierde avond in de reeks "It's the food, my friend!" ging over 'de impact van geld op ons voedselsysteem'.Herman Wijffels stal de show met zijn kritiek op het huidige economisch systeem en zijn pleidooi voor een circulaire economie. "De mensheid denkt en handelt nu lineair, terwijl we leven in een circulaire werkelijkheid. Eindproducten en afval zouden moeten worden gebruikt voor nieuwe productie." Voor iemand die lang in het centrum van de macht en het financiële systeem heeft geopereerd, was zijn taal ronduit opruiend te noemen.

 

Na Wijffels kwam Helen Toxopeus aan het woord, onderzoeker naar alternatieve geldsystemen. Zij wees op de opkomst van allerlei afwijkende geldsystemen en financieringsmethoden wereldwijd. In Nederland is onlangs in Hilversum besloten de Gooise Gulden in te voeren als lokale munteenheid. In zulke systemen zijn meer mogelijkheden om tot duurzaamheid te komen, betoogt Toxopeus.Koos Bakker
, oprichter van Odin, vertelde ten slotte over de coöperatieve organisatiestructuur van de biologische winkelketen Estafette, waaraan een groot aantal consumenten zich als "participerend lid" heeft verbonden.


Lees het uitgebreide verslag van deze avond door Alexis de Roode.