Duurzame landbouw -
Gezond voedsel - Vitaal platteland

CLM is een onafhankelijk kennis- en adviesbureau op het gebied van
landbouw, voedsel, natuur en milieu.

Nieuwsbericht

Foto medewerker:PeterLeendertse

Functie

Adviseur

Telefoonnummer

0345 470 751

E-mail

Peter Leendertse


Mijn jeugd bracht ik door op de Zeeuwse klei. Ik studeerde biologie in Amsterdam en onderzocht effecten van vervuiling in de Waddenzee. Mijn wortels in de akkerbouw en passie voor milieu brachten me bij daarna bij het CLM. Met mijn team zoek ik praktische oplossingen om agrarische bedrijven duurzaam te maken, bijvoorbeeld op het gebied van gewasbescherming, water, klimaat en residuen. Er is veel mogelijk en samenwerking is daarbij cruciaal. Het stimuleren van boeren en tuinders om met afnemers, overheid en maatschappelijke organisaties duurzaamheid te realiseren vind ik een mooie uitdaging. 

Een goed voorbeeld is het stimuleren van supermarkten om duurzamer groente en fruit in de schappen te leggen, bijvoorbeeld via het keurmerk Planet Proof. Dit doen we door inbreng van inhoudelijke kennis in combinatie met het bij elkaar brengen van de partijen. Een ander voorbeeld is het project Schoon Water voor Brabant waar CLM samen met telers, adviseurs, provincie en drinkwaterbedrijf schoon grondwater als bron voor drinkwater realiseert.

Ik merk dat wij -nu het klimaat verandert en de uitdaging om voedsel te produceren toeneemt- steeds meer reacties krijgen op ons werk. Mensen krijgen weer meer interesse in het milieu en maken zich zorgen. De uitdaging is om slimme, praktische oplossingen te bieden. Dat maakt ook agrariërs enthousiast voor duurzaamheid. Ook andere uitdagingen vind ik trouwens interessant. Wat is leuker dan een schaatstocht door de Molenpolder met je kinderen en partner of een wandeling naar de eeuwige sneeuw (zolang het klimaat dat tenminste nog toelaat…)? << Terug