Duurzame landbouw -
Gezond voedsel - Vitaal platteland

CLM is een onafhankelijk kennis- en adviesbureau op het gebied van
landbouw, voedsel, natuur en milieu.

Medewerkers

Foto medewerker:RichardFolkersma

Functie

adviseur

Telefoonnummer

0345-470752

E-mail

Richard Folkersma


Vanaf februari 2020 ben ik in dienst bij CLM. Van jongs af aan was ik veel te vinden op het bloembollen- en groenteteeltbedrijf van mijn opa en oma. Ik heb daar veel gewerkt. Later ben ik gaan stagelopen en werken in de boomkwekerijsector. Van laanbomen tot haagplanten. 

Via de mbo-opleiding plantenteelt en de hbo-studie tuinbouw en akkerbouw ben ik doorgegroeid naar een master ‘organic agriculture’ aan de Wageningen universiteit. Tot slot heb ik de theologie master ‘Christianity and society’ gevolgd, waarvoor ik een scriptie heb geschreven die de onderliggende aannames van twee vormen van landbouw vergelijkt met twee Christelijke visies op landbouw. 

Ik vind het belangrijk om partijen bij elkaar te brengen. CLM doet dat door te werken aan concrete oplossingen. Wat eerst onoplosbaar lijkt kan dan tot een mooi resultaat leiden. Ik vind het daarbij belangrijk om kritisch en eerlijk te zijn, maar ook realistisch en begripvol.  

Een keer per jaar bezoek ik een kloostergemeenschap op het Franse platteland. Schijnbaar onoplosbare problemen in het dagelijks leven zien er vanaf die plek anders uit. Het lukt daar om met meer aandacht te luisteren en beter te kijken. Een wereld van tegenstellingen krijgt dan meer kleur. Mensen begrijpen elkaar beter.<< Terug