Duurzame landbouw -
Gezond voedsel - Vitaal platteland

CLM is een onafhankelijk kennis- en adviesbureau op het gebied van
landbouw, voedsel, natuur en milieu.

Gewasbescherming

Foto medewerker:YvonneGooijer

Functie

Adviseur

Telefoonnummer

0345 470 719

E-mail

Yvonne Gooijer


Een fruitteler filmen vanuit een kuubskist die –voor het mooie uitzicht– 2 meter omhoog wordt gezet. Een ballonvaart samen met akkerbouwers om phytophthorasporen te vangen. Diepte-interviews met melkveehouders naar hun persoonlijke redenen om koeien al dan niet te weiden. Demonstraties van emissiereducerende spuittechnieken. Opzetten van ludieke communicatiecampagnes om mensen bijvoorbeeld bewust te maken van het oprukken van de hooikoortsplant Ambrosia.

Dát is waarom ik bij CLM werk. Sinds ik hier in 2005 aan de slag ben gegaan, heb ik veel verschillende dingen mogen doen. Gewasbescherming en waterkwaliteit in de open teelt staan daarbij centraal, met uitstapjes naar melkveehouderij, invasieve exoten, klimaat of evaluatie van EU-beleid.

Ik vind het een uitdaging om samen met groepen boeren te bepalen welke maatregelen zij op hun bedrijf kunnen nemen om nog schoner te werken. Alle telers een stap richting duurzame gewasbescherming, daar ga ik voor!

Maatregelen moeten daarvoor goed op het bedrijf toepasbaar zijn, goed zijn voor het milieu en voor de portemonnee van de boer. Bijvoorbeeld door emissiereducerende spuittechnieken als wingssprayer, GPS met sectieafsluiting, luchtondersteuning, enz.

Daarbij is goede communicatie erg belangrijk, én leuk! Een petje op-petje af quiz tijdens een bijeenkomst, schrijven van mooie nieuwsbrieven en folders met praktische informatie, maken van een dvd over de boerenpraktijk. Voortrazende machines, koeien en boeren aan het werk leveren mooi filmmateriaal op!

In mijn vrije tijd geniet ik samen met mijn gezin van de mooie natuur van het Rivierengebied en de Utrechtse Heuvelrug. En ook van het water tijdens het roeien op de Lek.<< Terug