Duurzame landbouw -
Gezond voedsel - Vitaal platteland

CLM is een onafhankelijk kennis- en adviesbureau op het gebied van
landbouw, voedsel, natuur en milieu.

Weidevogels

weidevogelNaast de koe in de wei is niets zo karakteristiek voor het Nederlandse cultuurlandschap als de weidevogels. Het gaat niet goed met de stand van de grutto en de meeste andere weidevogels. Het beheer kan nog veel beter. Daar zet CLM zich al decennia voor in.

We schrijven praktisch handleidingen weidevogelbeheer voor boeren en vrijwilligers, maar ook voor gemeenten. Onderzoeken varianten van beter beleid, en evalueren beleid. En publiceren succesverhalen van het weidevogelbeheer. Onze betrokkenheid gaat verder dan alleen weidevogels: zo publiceerde CLM recent het boek Farmland Birds across the World.

Recente weidevogelprojecten

  1. Praktijknetwerk Kruidenrijk Kuikengras
   Met 60 boeren in Noord en West Nederland hebben gewerkt aan het beter produceren, oogsten en voeren van kuikengras. Bekijk de dynamische infographic over kruidenrijk kuikengras voor de beste tips: www.clm.nl/news/231/73/Interactieve-pdf-over-kuikengras
   Drie filmpjes laten zien wat deelnemers en deskundigen adviseren over kuikengras: www.clm.nl/publicaties/films/kruidenrijk-kuikengras
  2. Gruttobedrijf
   In opdracht van Vogelbescherming Nederland werkte CLM het “Gruttobedrijf” uit: welk soort landbouw is dat, hoe werkt het financieel uit, en wat zijn de implicaties van de verwachte trends in de landbouw? Lees of download het rapport: Boeren voor grutto (pdf)
  3. Weidevogelplan Binnenveld
   
Opstellen van een concreet plan voor weidevogelbeheer in het Binnenveld, in samenwerking met de weidevogelvrijwilligersgroep, voor gemeente Ede.
   Lees of download het rapport: Weidevogelplan Binnenveld (pdf)
   Lees of download de folder Help onze weidevogels! Een gezamenlijke aanpak om weidevogels in het Binnenveld te beschermen (pdf)
  4. Weidevogelkennis
   
Project om kennisdoorstroming en -uitwisseling tussen onderzoek en weidevogelbeheerders en gemeenten te versterken. Samen met LBN, NPN en terreinbeheerders en een communicatiebureau.
  5. Monitoring Weidevogelrijk

   Het opschalen van mozaïekbeheer tot werkbare pakketten weidevogelbeheer op gebiedsniveau, in 17 pilotgebieden. LBN trekt het project,  CLM doet procesmonitoring

Deskundigen

Foto medewerker:AdriaanGuldemond
Adviseur
0345 470 721 info icon
Foto medewerker:JoostLommen
Adviseur
0345 470 758 info icon