Duurzame landbouw -
Gezond voedsel - Vitaal platteland

CLM is een onafhankelijk kennis- en adviesbureau op het gebied van
landbouw, voedsel, natuur en milieu.

Verslag tweede debat

Tweede debat vond plaats op 19 februari in het Forum, Wageningen

Het tweede debat in Wageningen over het thema De toekomst van de (super)markt en de boer trok een overvolle zaal in het Forum. Tijdens deze aflevering van It's the food, my friend! klonk een eensgezind pleidooi van de drie sprekers: boeren moeten zo min mogelijk in zee gaan met supermarkten. Maar de economische realiteit blijkt weerbarstig.

Hanny van Geel, woordvoerder van de wereldwijde boerenorganisatie Via Campesina, hield een pleidooi voor de rechten van kleine boeren en tegen de neoliberale landbouwpolitiek. Haar stelling luidde, samengevat: "Kies voor agro-ecologie in de hele voedselproductieketen, dat leidt tot meer voedselsoevereiniteit."

 

David Klingen, voorheen duurzaamheidsmanager bij diverse supermarkten, nu producent van Hollandse ghee (geklaarde boter) en cider, pleitte voor meer identiteit in de voedselmarkt. Zijn stelling was tweeledig: "Producenten moeten zich focussen op NIET aan de supermarkt verkopen" en "Supermarkten moeten werken met producenten die NIET gefocust zijn op de verkoop aan supermarkten."

 

De jonge boer Corneel van Rijn, die met zijn vader en broer een multifunctionele biologischemelkveehouderij runt in het Groene Hart, vertelde dat hij droomt van een supermarkt die door een boerencoöperatie wordt gerund. Hij bezong de voordelen van directe verkoop, maar is voor volume evengoed afhankelijk van de supermarkt. Zijn stelling: "Boeren verdienen een eerlijke prijs."

Lees het uitgebreide verslag van deze avond door Alexis de Roode of bekijk de opname die WUR-tv maakte.

Foto's van Lena Schulte-Uebbing