Duurzame landbouw -
Gezond voedsel - Vitaal platteland

CLM is een onafhankelijk kennis- en adviesbureau op het gebied van
landbouw, voedsel, natuur en milieu.

Debatserie 2017

It’s the food, my friend!

De transitie van ons voedselsysteem: vernieuwers aan het woord

Logo It's the food, my friend! 2017Landbouw en voedsel worden steeds vaker in verband gebracht met grote maatschappelijke problemen zoals verlies van bodemvruchtbaarheid en biodiversiteit, uitstoot van broeikasgassen, sociale desintegratie en zowel honger als welvaartsziekten.

Het goede nieuws is dat wat goed is voor onze gezondheid - een gevarieerd voedselpatroon gebaseerd op vers voedsel met beperkt dierlijk eiwit – veelal ook goed is voor onze planeet.

In deze nieuwe, achtsteserie landbouw- en voedseldialogen geven we ruimte aan denkers en doeners die het grotere plaatje zien en oplossingen zien of al in praktijk brengen.

Het goede nieuws is dat wat goed is voor onze gezondehid - een gevarieerd voedselpatroon gebaseerd op vers voedsel met beperkt dierlijk eitwit - veelal ook goed is voor onze planeet.

Deze reeks is bedoeld voor geïnteresseerde burgers, agrariërs, studenten en professionals.


Programma


Dinsdag 21 februari 20:00 uur

Debat 1: Naar een houdbaar wereldvoedselsysteem: de rol van geld...

Verslag


Dinsdag 14 maart 19:00 uur

Debat 2: Van boerencrisis naar boeren met toekomst - sociale transitie...

Verslag


Woensdag 22 maart 20:00 uur

Debat 3: Leren van de natuur - transitie in de wetenschap


Verslag volgt z.s.m. 

 

Dinsdag 11 april 20:00 uur

Positive Health: naar een gezonder voedselaanbod

Een nieuwe bredere definitie van gezondheid, Positive Health, gaat niet louter uit van lichamelijke gezondheid, ofwel ontbreken van ziekte, maar ook van iemands welbevinden en regie over het eigen leven, verdeeld over zes levensdomeinen. Minder gericht op controle, meer gericht op adaptatie. Ofwel hoe kun je de mogelijkheden en veerkracht van het individu versterken om de fysieke en mentale uitdagingen in het leven aan te kunnen? Welke voeding past daar bij en kan dat ook positief uitpakken voor de planeet? Hoe kunnen we daar al op jonge leeftijd mee beginnen, bijvoorbeeld vanuit de voedsellessen die door YFM en CBL worden bepleit? Wat kunnen lokale overheden bijdragen?

Keynote speakers:

  • Machteld Huber, Institute for Positive Health, met een nieuwe kijk op gezondheid en de rol van voedsel daarin
  • Corné van Dooren, Voedingscentrum, 'Hoe kunnen we gezonde en duurzame voeding verder integreren?'


Reflecties:

  • Dr. Maurits de Brauw, chirurg Slotervaartziekenhuis (o.a. maagverkleiningen)
  • Coosje Dijkstra, Vrije Universiteit, over voeding in achterstandswijken
  • Jorrit Kiewik, YFM, over voedsel in het onderwijs

 


Zaterdag 13 mei 11:00 uur

Nederland gidsland in de transitie van voedselsystemen?

De klimaatproblematiek gaat veel eisen van ons landbouw- en voedselsysteem en van de onze voedselconsumptie.

Nederland geldt voor veel mensen als agrarisch gidsland. We zijn ‘s werelds tweede exporteur van landbouwproducten, waaronder pootaardappelen, zaden, groenten, vlees en zuivel. Daarnaast zijn we een grote speler in apparatuur zoals melkrobots en vooral ook in kennis. Uit alle werelddelen komen studenten naar Wageningen.

Maar hoe houdbaar is deze exportpositie nu de globalisering stagneert? En ‘gidsen’ we in de juiste richting ? Kan de landbouw bijdragen aan bodemherstel en klimaat door CO2 als organische stof  in de bodem op te slaan?

We gaan in gesprek met  hoofdrolspelers en vernieuwers waarbij de zaal kan meediscussiëren en stemmen over stellingen:

  • Pieter Jelle Beers, HAS Hogeschool Den Bosch, over transitiemodellen
  • Marc Calon, voorzitter LTO Nederland, over de rol van boeren in de transitie naar duurzame landbouw
  • Berry Marttin, bestuur Rabobank, over de rol van de bank in de wereldwijde landbouwtransitie`1
  • Catharinus Wierda, Solidaridad, over duurzame landbouwtransitie inclusief kleine boeren
  • Jaap Korteweg, Vegetarische Slager, over de transitie van dierlijk naar plantaardig vlees in de praktijk

 


Gespreksleider: Felix Rottenberg

 

Kaartverkoop:

Kaarten voor de avonden (incl. koffie en thee ): 12 euro regulier ● 7 euro voor studenten

   Aanvangstijden: 20:00 uur (zaal open: 19:30 uur).

Kaarten voor de slotzaterdag (incl. lunch): 20 euro ● 12 euro voor studenten

   Aanvangstijd 11:00 uur (zaal open: 10:30 uur) tot 16:00 uur.

Passe-partouts: 50 euro ● 32 euro voor studenten

Kaarten bestellen: www.rodehoed.nl/foodfriend

 

Locatie: De Rode Hoed, Keizersgracht 102, 1015 CV Amsterdam

 

Organisatie:

  • Wouter van der Weijden, Stichting Centrum voor Landbouw en Milieu
  • Bert van Ruitenbeek, bureau Ecominds
  • Felix Rottenberg, debatleider van de landbouw- en voedseldialogen

i.s.m. de Rode Hoed.

Partner:  Youth Food Movement

 

Mediapartners: dagblad Trouw en foodlog.nl 

 

Deze debatserie wordt mede mogelijk gemaakt door:

  • Ministerie van Economische Zaken
  • Rabobank
  • Triodos Foundation
  • Nederlandse Zuivelorganisatie NZO
  • DO-it
  • Koppert B.V.
  • Campagnebureau BKB
  • Initiatief Bewust Bodemgebruik
  • Eosta

 

Meer info: 

Bert van Ruitenbeek info@ecominds.nl  06-206731016
Wouter van der Weijden wvanderweijden@clm.nl  06-41710428
www.rodehoed.nl/foodfriend
Twitter hashtag: #foodfriend
Facebook: facebook.com/ItsTheFood