Duurzame landbouw -
Gezond voedsel - Vitaal platteland

CLM is een onafhankelijk kennis- en adviesbureau op het gebied van
landbouw, voedsel, natuur en milieu.

Meetlatten

16 februari 2012

CLM lanceert online meetlat voor agro-biodiversiteit


Boeren, Agrarische Natuur Verenigingen en voedingsbedrijven meten hun inzet voor biodiversiteit.

CLM heeft een nieuwe internetmeetlat ontwikkeld voor biodiversiteit: Gaia. De komende maanden brengt CLM met die meetlat de inzet van agrariërs in beeld, op ca. 100 bedrijven.
Voorbeelden van de inzet:

  • variatie aan gewassen
  • oppervlakte en beheer van slootkanten
  • bodemleven en
  • nestkasten op het erf

De meetlat levert een biodiversiteitscore op in heldere diagrammen. Zo kunnen boeren hun bedrijf vergelijken met het gemiddelde van de ANV of in de regio.

De meetlat is ontwikkeld samen met boeren. En met inbreng van bedrijven zoals SuikerUnie, Unilever en Cono. Tijdens de presentatie van de meetlat op 9 februari bleken food bedrijven, agrarische organisaties en overheden geïnteresseerd om de meetlat te gebruiken. Voedingsbedrijven en supermarkten kunnen de meetlat gebruiken in hun duurzaamheidsprogramma’s, desgewenst ook gekoppeld aan certificering. Sikke Meerman van Unilever: “Het meetbaar maken van biodiversiteit is een van de vijf hoofdelementen van ons duurzaamheidsprogramma.”

Agrarische natuurverenigingen kunnen zich profileren en de meetlat inzetten om hun prestaties te laten zien voor uitwerking en financiering van biodiversiteit als nieuwe ecosysteemdienst.

De meetlat is bovendien te gebruiken om verschillende scenario’s voor de vergroening van het GLB beleid te verkennen.

De meetlat is gratis toegankelijk voor individuele boeren. Voor ANV’s geldt een kennismakingsaanbod: groepsrapportages maken als voor 1 mei 2012 minstens 20 leden de meetlat invullen. Partijen die de meetlat voor groepen willen inzetten, kunnen een gebruikersovereenkomst afsluiten. Daarbij is maatwerk mogelijk in de vragenlijst, de groepsbegeleiding en -rapportages. Agrariërs kunnen hun score voor biodiversiteit nu al bepalen via gaiameetlat.nl

Introductieflimpje

Is de film niet goed te zien?
Bekijk de film online via youtube...

Inlichtingen

Henk Kloen en Adriaan Guldemond (T 0345 470 700, E hkloen@clm.nl)

Meer info

Ga naar gaiameetlat.nl

Publiciteit

 

<< Terug